Vinkkejä kokeisiin

 Moiks! Meillä kaikilla on kokeita koulussa ja myös meitä kaikkia ne stressaavat ainakin vähän. Tässä postauksessa kerron vinkkejä kokeisiin lukemiseen ja mitä tehdä itse koetilanteessa. Ja jos nyt mietit, että voinko lukea kokeeseen vain yhdessä illassa, niin löytyy tästä postauksesta vinkkejä siihenkin 😁 Jotkut vinkit ovat varmaan aika tavallisia, mutta kerron tässä nyt sellaisia mitkä ovat auttaneet minua. 

(Olen itse maailman huonoin reaaliaineiden kokeisiin lukemisessa 😅)



1. Aloita lukeminen ajoissa.

Älä sano itsellesi vain ”aloitan sitten huomenna”. Et kuitenkaan aloita. Aina on parempi aloittaa ajoissa kuin myöhässä. Lue jo vaikka kaksi viikkoa etukäteen, sillä silloin ainakin osaat ja on aikaa kerrata. 

2. Kirjoita

Yleensä asiat jäävät parhaiten mieleen kirjoittamalla – ainakin minulla. Suosittelen siis kirjoittamaan jokaisen kappaleen tärkeimmät asiat esimerkiksi vihkoon. Jotkut opettajat muuten tarkistavat vihkoja ja jos sinulla on siellä ylimääräistä, saat hyvän koearvosanan lisäksi hyvän todistusnumeron 😉 Tämä vinkki toimii muuten erityisesti kielissä, sillä silloin muistiisi jää se kynän liikerata. 

3. Älä lue koko koealuetta yhtenä iltana. 

Asiat jäävät paremmin mieleen, jos luet ne osissa ja opettelet aina yhden asian kerrallaan. Tosin jotta tämä toimisi, pitää aloittaa lukeminen ajoissa… Kannattaa tehdä niin, että luet kirjasta aina yhtenä päivänä yhden tai kaksi kappaletta ja niistä tehdyt vihkomuistiinpanot. Yleensä kappale pitää lukea useamman kerran, että se jää päähän. 

Viimeisenä päivänä ennen koetta ehdit vielä lukemaan koealueen läpi, mutta osaat jo asiat hyvin. 

4. Lue ajatuksella.

Lue oikeasti ajatuksella. Tiesitkö muuten, että asia pitäisi lukea 4-5 kertaa, jotta se jäisi oikeasti mieleen. Se on aika paljon, sillä nuo 4-5 kertaa pitäisi lukea ajatuksella. Siihen menee aikaa, mutta kun aloitat lukemisen ajoissa, sinulla ei ole ongelmaa.

5. Kuuntele ja keskity

Kokeita ei ole tehty siksi, että edellisenä iltana lukisit hikipäissäsi kappaletta. Niiden tarkoitus on testata osaamistasi. Muista siis kuunnella tunneilla ja keskittyä, sillä silloin asiat jäävät paremmin mieleesi. Kokeisiin pitää silti muistaa lukea, vaikka keskittyisikin tunneilla täysillä.

6. Lue muualtakin kuin kirjasta

Esimerkiksi netistä löytyy lyhennettyjä tietoja eri asioista. Jos et esimerkiksi ymmärrä mitä tarkoittaa feodalismi, kannattaa googlettaa (perustuu tositapahtumiin – enkä muuten vieläkään ymmärrä mitä se tarkoittaa 😅) Kannattaa kuitenkin muistaa mediakriittisyys, eikä uskoa kaikkea, mitä lukee. 

7. Lue läksyt

Totta kai sanot nyt, että teet läksyt aina. Varmasti teetkin ne tehtävät, mitkä tulevat läksyksi, mutta luetko aina lukuläksyt? Hahaa, jäit kiinni (Anni, mä tiedän että sä luet sun lukuläksyt aina, mutta suurin osa ei lue)! Kannattaa kuitenkin lukea ne AJATUKSELLA. Silloin kokeeseen ei tarvitse kerrata niin paljoa kuin jos et ole lukenut läksyjä :)

8. Aikatauluta

Jos sinulla on joku urheiluharrastus, mikä vie paljon aikaasi, on varmasti puhuttu paljon aikataulutuksesta. Rankasta viikosta löytyy monta hetkeä vapaa-ajalle ja koululle – vaikka viikko vaikuttaisikin täydeltä. Tässä on muuten se pointti, että se läksyaika pitää käyttää läksyihin eikä puhelimeeen.

9. Opettele jo etukäteen

Jos sinulla on vain aikaa, kannattaa opetella uusi aihe ennen kuin se käydään tunnilla läpi. Näin saat asiasta enemmän irti tunnilla, kun sinun ei tarvitse yrittää ymmärtää sen pääpointtia vaan voit keskittyä yksityiskohtiin – niinpä niitä yksityiskohtia ei tarvitse lukea enää kotona paljoa.


Mitä jos sitten se lukeminen jäi taas viime tippaan… Tässä vinkkejä, miten ehkä pärjää yhden illan lukemisella. Jos siis unohdit kemian kokeen tai biologian testin, ei hätää, tässä on vinkkejä! (Paremmin toimii aina silti ajoissa lukeminen :))

1. Kertaa vain tärkeimmät asiat.

Luultavasti sinun tekisi mieli vain lukea koko koealue läpi, että sitten osaat jos opettaja kysyy vaikka solun toiminnasta (huomaa että äsken oli biologian tunti 😅). Kannattaa kuitenkin lukea ensisijaisesti vain otsikot, väliotsikot, vihkomuistiinpanot, sellainen kappaleen ”avausteksti”, tärkeää -laatikot ja jos kirjassa on, niin kokeilla tehdä niitä tehtäviä. Jos sitten aikaa jää, niin totta kai voit lukea enemmänkin, mutta ne eivät ole niin tärkeitä asioita.

2. Ajoissa nukkumaan!

Muista mennä tarpeeksi ajoissa nukkumaan. Sinun tekisi ehkä mieli nipistää vähän yöunista ja käyttää se aika lukemiseen, mutta se ei kannata. Silloin nimittäin aivosi eivät saa levätä tarpeeksi ja unohdat senkin vähän mitä osasit. Mene siis ajoissa nukkumaan – ehdit kertaamaan vielä aamulla. 

3. Pidä pieniä taukoja.

On hyvä muistaa pitää taukoja, vaikka aikaa olisikin vähän. Jos pidät vaikka viiden minuutin tauon ja luet sitten esim. 20 minuuttia, aivosi omaksuvat tekstin paremmin mitä olet lukenut, etkä vain lapa päähäsi tietoa joka sitten tulee heti toisesta korvasta ulos.

4. Mieti, mitä kokeessa kysytään.

Löysin yhdeltä sivulta (linkki tässä ) ajatuksen, että pitää ajatella että saisi kirjoittaa lunttilapun kokeeseen. Mieti, mitä kirjoittaisit siihen. Jos koe olisi historian koe, et kirjoittaisi siihen yksittäisiä sanoja kuten ensimmäinen maailmansota, Suomen sota tms. Sinun pitää vähän avata sitä asiaa. Ei pitkästi, mutta vähän. Yritä siis muistaa sellaiset asiat, mitkä kirjoittaisit tällaiseen lunttilappuun (älä oikeasti lunttaa kokeessa :))

5. Käytä koko aika hyödyksi.

Jos tosiaan koe unohtui tai et vain jaksanut lukea siihen ennen, käytä se aika kokonaan mitä sinulla on. Toisin sanoen siis kertaa asioita vielä koulussa. Vaikka se puhelin saattaisi houkutella, keskity silti siihen kirjaan tai vihkoon. Minäkin käytän koepäivisin kaikki välitunnit kertaamiseen. 


Entä mitä sitten tehdä itse kokeessa…

1. Silmäile

Kun saat kokeen eteesi, silmäile sitä ensiksi. Katso kuinka vaikealta se näyttää ja osaatko asiat. Kuulostaa aika tavalliselta ja ehkä turhalta, mutta minua se auttaa :)

2. Mieti vastausjärjestys

Tehtäviä ei tarvitse tehdä järjestyksessä. Jotkut tykkäävät aloittaa helpoista tehtävistä ja jotkut vaikeista. Jos haluat varmuutta itseesi, aloita helpoista tehtävistä, niin uskot että selviät. Jos taas haluat vaikeat vain pois alta, aloita niillä. Minä teen yleensä kokeissa tehtävät aika lailla järjestyksessä, mutta jos kokeessa on essee tai muu pidempi tehtävä, aloitan siitä, että siitä tulee tarpeeksi pitkä. Jos teen sen viimeisenä, en enää pysty keskittymään kirjoittamiseen kunnolla.

3. Keskity vain itseesi

Jos sinulla on vähän äänekkäämpi luokka (kröhöm, kokemusta löytyy), voi olla vaikeaa keskittyä kokeen lopussa, jos muut ovat jo palauttaneet paperin. Siksi jotkut saattavat alkaa hosumaan liikaa. Yritä kuitenkin päästä sellaiseen omaan kuplaan, jossa et välitä muista. Voit käyttää koko koeajan ihan loppuun asti – se on täysin sallittua 📚

4. TARKISTA

Muista tarkistaa paperisi kunnolla. Vaikka olisit viimeinen kokeen tekijä, tarkista se koe. Lue tehtävänannot huolella sanasta sanaan ja varmista, että ymmärsit tehtävän oikein. Yritä myös miettiä voisitko lisätä vielä johonkin jotain – älä siis vain tarkista ovatko asiat oikein. 

5. Älä lunttaa

Vaikka et osaisi, älä katso niitä toisten vastauksia – tai ota lunttilappua mukaan kokeeseen. Jos jäät kiinni, kokeesi hylätään. Lisäksi kaikki opettajat alkavat tarkkailemaan sinua erittäin tarkasti, jota et halua – älä siis lunttaa, ellet halua opettajan silmätikuksi.

6. Lue myös muut kysymykset tarkasti

Saatat löytää jonkun toisen tehtävän tehtävänannosta vastauksen toiseen kysymykseen. Itse unohdin pari viikkoa sitten, miten kirjoitetaan englanniksi sana chicken (joo, älä kysy). Olin kirjoittamassa ensiksi chichen tai jotain muuta vastaavaa, mutta sitten seuraavalla sivulla luki se sana oikein, joten LUE NIIDEN MUIDEN TEHTÄVIEN TEHTÄVÄNANNOT TARKASTI 😁 (kiitos Olska) 

Tsemppiä kokeisiin! Muistetaan aloittaa kokeisiin lukeminen aina tarpeeksi ajoissa 📚💙

Kommentit

  1. Kirjoittaminen toimii myös minulla, ja usein myös havainnollistan sitä asiaa kuvilla (jotka ovat ihan surkeita, mutta ainakin toimii!). Oikeastikin tässä postauksessa oli paljon tosi hyviä vinkkejä, joita minun TÄYTYY kokeilla ensi kerralla! Seuraava koe taitaa olla Ruotsin, siihen on noin kuukausi. (Meillä oli pari viikkoa sitten VIISI koetta kahdessa viikossa, ja ne kaikki olivat ISOJA!) Varmasti tulen silloin tänne! ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos kirjoittaminen toimii sulla! Mä en itse tee kuvia, mutta olen kuullut että myös se auttaa ihmisiä hahmottamaan. Kiva jos tästä postauksesta oli apua 💜

      Poista
  2. Aivan ihana postaus, Lini! 💙 Tästä on varmasti tosi paljon hyötyä monille! Etenkin tuo, että kokeeseen lukeminen kannattaa aloittaa ajoissa, on niiiiin totta, samoin tuo lue ajatuksella ja… no, melkein kaikki. Tämä oli tosi selkeästi, kivasti ja linneamaisesti kirjoitettu ja nuo eri kohdat itse kokeelle, kokeeseen lukemiselle & kokeeseen lukemiselle viime tingassa toivat selkeyttä. Oma vinkkini tuohon itse kokeeseen on, että lue kysymys oikeasti huolella. Se on maailman ärsyttävintä, kun saa kokeesta vaikka ysin, vaikka olisi voinut saada 9,5, jos olisi lukenut jonkun kysymyksen kunnolla 😩
    Ps. ”Anni, mä tiedän että sä luet sun lukuläksyt aina, mutta suurin osa ei lue” > juu, totta kai mä luen lukuläksyt aina :) *viaton ilme* Okei, pakko sun kupla on varmaan rikkoa - mä en todellakaan lue aina lukuläksyjä…

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan ihana kommentti, Anni! 💙 Se on kyllä ihan superärsyttävää, jos ei lue tehtävänantoa kunnolla. Mulla oli pari viikkoa sitten terveystiedon koe ja sain yhden pisteen vähemmän, koska en ollut tajunnut, että tehtävänannossa luki SINÄ. Sain sitten 9,5, vaikka 10- olisi ollut myös mahdollinen…
      Ja Anni, lukuläksyt pitää lukea :) Okei sä et ollutkaan niin hikke kuin mä luulin 😅 (Musta tuntuu että kukaan muu paitsi sä ei tajua mitä mä yritin tällä vastauksella selittää xd)

      Poista
  3. Jep, todella hyvä postaus, ja paljon toimivia vinkkejä tästä löytyi 💙 Varsinkin tuo viimeinen on NIIN totta - kokeen jostain tehtävästä löytyy oikeasti todella usein vastaus toiseen. Ja lunttilappuvinkki on myös toimiva (meillä oli itse asiassa juuri viime viikolla hissan essee, johon sai tehdä sellaisen lunttilapun). Tietenkin kokeisiin lukeminenkin on tärkeää aloittaa ajoissa, mutta sori vaan, mä en jotain KAHTA VIIKKOA aiemmin aloita. Korkeintaan kaksi päivää... Okei, kyllä mä joskus aloitan kokeisiin lukemisen ihan ajoissa, mutta monesti se jää vain vikaan iltaan - ja sitten luenkin joku kolme tuntia JA KYLLÄ MUUTEN VEROTAN YÖUNISTAKIN. Se oikeasti toimii :))

    Ps. En kyllä tajua, kuka jaksaa lukea lukuläksyt... Jos vaihtoehtona on vaikka lukea jotain kirjaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fic. Kokeisiin pitää lukea ajoissa. JA LUKULÄKSYT PITÄÄ LUKEA (Linneaa, lue myös sä ne läksyt…). Mutta kiitos, kun kommentoit 💙

      Poista
  4. Hyviä vinkkejä. Oikei tämä tuli mieleen älä lunttaa kohdasta. Oli matikankoe niin olin vikassa sivussa istuin silloin eturivissä näin sivusilmällä että yksi oppilas eturivissa käänsi viimeisen sivun ja näytti siltä että se lunttasi minulta! Ehkä siksi koska olen ihan hyvä matikassa ja ehkä olin ainut hänen lisäksi joka oli sillä sivulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista 💙 Toivottavasti kuitenkaan sinä et lunttaa ja se kuka lunttasi sinulta, on tajunnut, että niin ei saa tehdä.
      Tuli muuten mieleen, että jostain syystä mä hypin innosta, kun mun blogiin oli kommentoinut joku anonyymi 😅

      Poista
  5. Kirjoittaminen tepsii myös mulla;D! Hyvin kirjoitettu postaus, joka oli mieleeni! Mä yleensä jännitän kokeessa ihan HIRVEÄSTI, siis ihan TODELLA, TODELLA, TODELLA hirveästi. Mä olen semmoinen jännittäjä. Se johtuu varmaan siitä kun alan miettimään kokeen arvosanaa - mitä jos se on surkea?
    P.S kuulun niihin jotka eivät lue aina lukuläksyjä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, Kisu 💜 Mäkin jännitän kokeita aika paljon – varsinkin jos se on joku vähän vaikeampi aihe. Oikeastaan mä jännitän vähän kaikkea 😅

      Poista
  6. ET OLE TOSISSASI. MÄ IHAN VARMASTI OLIN JO KOMMENTOINUT TÄHÄN.
    Ihan hyvä sinänsä, mutta tässä on aika vähän mitään uutta, sellaista, jota ei olisi kaiken maailman nettisivuilla ja muilla. Ehkä tietty persoonallisuus puuttui? On tästä varmaan silti sellaisille hyötyä, jotka syystä tai toisesta ei ole vielä kuulleet näitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okeiokei, unohda toi. Tää postaus pelasti mun hengen kun yritin (ja yritän) paniikissa lukea ruotsin kokeeseen 😂

      Poista
  7. Kiitos vinkeistä, nyt saan ehkä paremmat numerot😁! Vaikka ei ne nytkään huonoja ole!
    Auttoi kivasti:)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ihanaa jos kommentoit <3 En pakota, mutta kommentit ovat aina superihania 🫶🏻

Suosituimmat postaukset:

Kuulumisii

Missä ikinä oletkaan (osat 1 ja 2)

Kuin lumihiutale