Armoton unelma

 Heips! Tänään saatte kirja-arvostelun kirjasta, johon törmäsin kirjakaupassa viikonloppuna. Jo kirjaa lukiessani minulle tuli tunne, että tästä kirjasta on aivan pakko tehdä kirja-arvostelu. No, tässä se nyt on! Mielestäni onnistuin tässä ihan hyvin, mutta mitä mieltä sinä olet? (Hahah, kun mä tykkään jostain mun postauksesta se on muiden mielestä yleensä huono 😅) KUN UNELMA VOITOSTA MUUTTUU PAINAJAISEKSI

Voimistelu on Iinalle rakkautta ensisilmäyksellä. Lahjakas tyttö etenee huipputason valmennusryhmään, josta aukeavat ovet kisaamaan kirkkaimmista mitaleista.

Uusi valmentaja Karin on ankara, mutta pian Iina on ryhmänsä parhaimmistoa ja Karinin suosikki. 

Iina joutuu kuitenkin huomaamaan, ettei Karinin kunnianhimo tunne rajoja. Valmentajasta paljastuu synkkä puoli, joka saa Iinan piiskaamaan itseään terveytensä uhalla. Iina janoaa menestystä, mutta Karinille voitto on tärkeämpää kuin Iina. (suora teksti kirjan takakannesta)

Kirjan nimi: Armoton unelma

Kirjailija: Riikka Smolander-Slotte

Ilmestymisvuosi: 2022

Kustannusyhtiö: Otava

Sivumäärä: 240


Kirja kertoo Iinasta, jonka suuri intohimo on voimistelu. Kirjan alussa Iina on nuori ja kerrotaan kuinka hän löysi voimistelun – se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Iinalla oli myös muutakin kuin motivaatiota – hänellä oli oikeasti taitoa. Kun Iina oli teini-iässä, kiva Eeva-valmentaja kertoo, että ei voi valmentaa lahjakasta voimistelijan alkua enää pidemmälle. Iina vaihtaa seuraa, jossa on paljon kovempi kuri ja treenaustahti. Treeneissä aletaan käydä läpi huippu-urheiluun tarvittavia asioita, kuten esimerkiksi oikeaa ravintoa. 

Valmentaja on tiukka, eikä anna säännöistä yhtään periksi. Vanhemmat eivät saa kuulla valmennuksesta tai puuttua siihen – seura kuulemma osaa nämä hommat. Mitä jos kuitenkin valmentajatkin menevät joskus liian pitkälle? Hajoaako unelmat vai tuleeko niistä totta? 

Astuin vaa’alle ja pelkäsin pyörtyväni. Yritin taikoa jokaisen ylimääräisen gramman pois kehostani. Karin katsoi lukemaa ja sen jälkeen minua päästä varpaisiin.” (s. 144) 

Kirjan aihe on huippu-urheilu ja mihin se sitten voi johtaa. Urheilu totta kai antaa paljon, mutta se myös vaatii. Voimistelussa voi olla todella tiukat valmentajat, jotka kiskovat urheilijoita ihan äärirajoilleen. Kaikki voi johtaa syömishäiriöön, kuten tässä kirjassa käy. Jos nyt ajattelet, että okei, tavallinen aihe, en lue, niin lue tämä arvostelu loppuun! Minun mielestäni nimittäin tämä erosi selvästi kaikista muista syömishäiriöstä kertovista kirjoista. Vertaan nyt Kesäunelmaan, joka kuuluu Suklaamuruset-kirjasarjaan. 

Kesäunelmassa ei päästy sisään Summerin harjoitteluarkeen, eikä oikeastaan puhuttu niin tarkasti hänen anoreksian syystä. Armottomassa unelmassa taas pääsee todella hienosti tajuamaan, mistä Iinan syömishäiriö käynnistyi. Se ei jää kenellekään epäselväksi. 

Olin nähnyt kisoissa joitakin hyvin hoikkia tyttöjä, joilla ei näyttänyt olevan nahan alla muuta kuin luut. Lajin suurmaista tulevat voimistelijat olivat usein langanlaihoja ja pitkäjalkaisia. Joskus olin ajatellut, että kunpa minullakin olisi vähän ohuemmat reidet, pidemmät jalat ja pienemmät lihakset, mutta en kovin vakavissani. Nyt suljin silmäni ja tunsin itseni raskaaksi ja isokokoiseksi.” (s. 82)


Kirjan alku oli mielestäni ihan täydellinen. Siinä kerrottiin kuinka johonkin lajiin voi rakastua ihan todella paljon. Siinä myös ohimennen mainittiin laihat voimistelijat, mutta kuitenkin sillä tavalla, että se teksti sopi 7-vuotiaan suuhun. Menneisyydestä osattiin kertoa tarpeeksi nopeasti, mutta yksityiskohtaisesti. Iinan menneisyys sopii täydellisesti tulevaisuuteen, mikä on kirjassa tärkeää. 

Tapahtumista kerrottiin juuri sopivalla tempolla. Kaikkiin ei kiinnitytty liian tarkasti, mutta aina sen verran, että lukija tajusi mistä on kyse. 


Lempihahmoni kirjasta oli varmaan Eeva-valmentaja. Hän oli todella positiivinen ja iloinen – täydellinen valmentaja. Harmi vain, että hänestä kerrottiin oikeastaan vain alussa, sillä hän oli Iinan vanha valmentaja. 

Tykkäsin myös Iinan parhaasta kaverista Kaisasta, luokkakaveri Netasta ja Annista, pikkuveli Onnista sekä Iinan vanhemmista (ja tietysti myös Iinasta itsestään). Mielestäni kirjan hahmot olivat todella selkeästi rakennettu ja heidän välisiä suhteita kuvattiin hyvin. Aika usein minulle tuli paha mieli Kaisan puolesta, kun Iina ei vastannut hänelle puhelimeen 😅 

Sä oot mun paras kaveri. Ja voimistelu on koko mun elämä” (Kaisa Iinalle s. 25)

Vähiten pidin ehdottomasti Karinista. Toisaalta hänet oli tehty sellaiseksi, että häntä pitää vihata, kun Karin latelee kamalia valmennusohjeitaan. Toinen henkilö kenestä en pitänyt oli Leo. Leo on poika, joka tulee Iinan luokalle ihan kesken kaiken. Mielestäni hän tuli kirjaan mukaan aivan liian yllättäen, eikä tapahtumat Leon kanssa vaikuttaneet oikeilta – niin kuin ei Leokaan. 


Kirjan nimi kuvaa kirjaa ihan hyvin, mutta nimi on vähän outo. Jollekin puhuin, että kuulostaapa tyhmältä sanoa ”luin Armottoman unelman”. Ehkä kirjalle olisi siis voinut keksiä paremman nimen. Toisaalta se nimi ei minuun kyllä mitenkään vaikuttanut, sillä ostin kirjan takakannen ja etukannen perusteella. Tämän kirjan huomasi kaupasta heti! (Tai no… äiti löysi sen, en minä…) 

Suosittelen kirjaa kaikille, keitä kiinnostaa aito urheilijan arki tai jos olet ylipäätään kiinnostunut syömishäiriöstä lukemisesta. Tässä kuvattiin molempia täydellisesti. Toisaalta en suosittele kirjaa ihan kovin nuorille, ettei ala ottamaan Iinan syömättömyydestä mallia tai muutenkaan ajattelemaan itsestään liian negatiivisesti. Ehkä yli 10-vuotiaita voisi kiinnostaa? 

Annan tälle kirjalle täydet viisi tähteä, sillä rakastin tätä. Ainoa miinus on, että tästä löytyi muutama kirjoitusvirhe. Ne eivät itse asiassa edes häirinneet, vaan olivat jotenkin söpöjä :D 

Joskus luen kirjat heti yhdeltä istumalta ja tämä oli sellainen. Armoton unelma vain koukutti aivan liikaa! Jotkut kirjat ovat lähes kuukauden projekti 😅

Nauti muru, sä osaat. Anna mennä, lennä! kuiskaan tytön korvaan ja päästän hänet irti.” (s. 238)

Kommentit

 1. Tosi hyvin kirjoitettu postaus, tykkään:)! Mä ehkä aion lukea tämän kirjan... 💛

  VastaaPoista
 2. Mä tykkään sun tyylistä tehdä kirja-arvosteluja. En mä tiedä miten, mutta jotenkin sä kerrot kaikesta erilaisella, ihanalla tavalla. ❤️ (JA LAINAUKSET KUNNIAAN!!)

  Mä samalla rakastan näitä kirjavinkkejä, mutta samalla inhoan. Mun listalla on niiden ansioista AIVAN LIIKAA kirjoja! Ja mulla on nyt hyllyssä yli 10, joita en jaksa lukea. 🤦‍♀️ Mutta okei okei, mun on pakko lisätä tämä listalleni. En mä ilkeä ole. 😌

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ihana kommentti, Perho 💕 Toivottavasti luet tämän :D Mutta mä tiedän ton tunteen. Mullakin on hyllyssä varmaan seitsemän kirjaa, jotka pitäisi lukea. Just nyt mulla vaan ei ole motia lukemiseen 😅

   Poista
 3. Vähän myöhässä, mutta vähän vain!😅 Pidän tosi paljon sun kirja-arvosteluista, kun osaat kirjoittaa niitä niin hyvin. :D JA KYLLÄ! LAINAUKSET KUNNIAAN!✨ Vaikutti ihan mielenkiintoiselta kirjalta, mutta en silti tiedä, onko toi mua varten… No, ehkä, kun saan lukulistani luettua voisin tarttua tähänkin kirjaan! 📚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lue vaan :) ja kiitos kommentista 🤍 (Sori lyhyt vastaus, mutta mulla on muuta ajateltavaa)

   Poista
 4. Upeaa Lini, upeaa! 💙 Tämä oli niin taidokkaasti tehty, että välillä keskittyessäni lukemaan postausta unohdin kokonaan, että tämä oli sinun kirjoittamasi - mutta toisaalta sitten persoonallinen tyyli muistutti siitäkin. Kaikesta on kerrottu selkeästi, jotenkin luontevasti, ja lainaukset ovat vain ihania <33 Kirjakin vaikuttaa ihanalta ja aika minun tyyppiseltäni, eli voisihan sitä lukea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana 💙 Rakastan tätä kommenttia! Kiitos, kiitos, kiitos <3 Ja lue ihmeessä, Annikin tykkäs ✨

   Poista
 5. Sä olet tosi hyvä kirjoittamaan kirja-arvosteluja, oikeasti! Tässäkin selitit alussa tosi hyvin, muttet kuitenkaan liian saarnaavasti tai pitkästi, kirjan juonesta ja sun oma mielipidekin tuli ihanasti esiin. Lainauksista myös plussaa! 💜 Jotakin miinusta - no, se, miten nämä tekstit on aseteltu 😂 Tai siis, en osaa selittää... Esim. mun mielestä vois olla ihan tavallinen kappalejako eikä kahta/kolmea rivinvaihtoa, kun tuo 'aihe' vaihtuu? Samoin noiden perustietojen jälkeen on ärsyttävä rako. (Kysyit mun Q&A:han mun mielestä itseni huonoimpia puolia, ja tämä on vastaus - mä olen ihan kamala valittaja D:)
  Kiitos, että vinkkasit tän kirjan, koska en olisi välttämättä muuten lukenut tätä! Tosi hyvä munkin mielestä, 4,5/5 💙

  VastaaPoista
 6. Tosi hyvä kirja-arvostelu! 💙 Sä olet älyttömän taitava saamaan näistä mielenkiintoisia ja selkeitä, ja okei, mä aion nyt varmaan lukea tän kirjan. Mä tajuan myös sun ikäsuosituksen, mutta en oikeastaan sen syitä. Vaikka mä en nyt olekaan lukenut tätä kirjaa, mä voisin veikata, että monessa kohtaa Iinan käytös ja ajatukset ovat lukijalle jopa pelottavia, sellaisia "miten sä voit tehdä itsellesi noin", ja kuten säkin teit, siinä alkaa vihata Karinia ja muita, jotka on vastuussa siitä, että Iinalla on paha olo. Siinä tapauksessa mä en usko, että tän lukeminen missään nimessä lisäisi itsekriittisyyttä tai mahdollisuutta hankkia itse syömishäiriötä tai mitään sellaista, päinvastoin - kun näkee, miten mieli voi kieputtaa ajatuksia itseään vastaan, voi olla helpompi tunnistaa sellaiset piirteet itsessään. Ja jos sattuu jo olemaan todella itsekriittinen ja ajattelemaan itseään lihavana, eikö tämäntyyppinen kirja juuri auta näkemään, että niin ei ole?
  Kiitos, olen puhunut. En siis väitä vastaan sun ikäsuositusta - todennäköisesti sen verran rankkaa luettavaa, että voisi ottaa koville pienemmillä.

  VastaaPoista
 7. Mä luin ton kirjan eilen. Ja sain siitä idean Annin tarinablogista. Ja näin sitten myös tämän. Mahtava arvostelu. Innosti lukemaan💕! Antaisin Armottomalle unelmalle arvosanan 4/5:)!

  VastaaPoista
 8. Luin tuon kirjan sinun vinkistäsi. Annan sillle ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️. Kirja-arvostelu kuvaa kirjaa hyvin. Rakastan lainauksia!

  Ps. Olen sama anonyyymi kuin viime postauksessa.

  VastaaPoista
 9. Jotenkin tosi cute ja arvostelu osuu nappiin! Olen lukenut tuon kirjan kerran, ja kuunnellut BookBeatissa kerran. Arvostelu innostaa lukemaan kirjan uudestaan! *missä se mun kirjastokortti on!* :D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ihanaa jos kommentoit <3 En pakota, mutta kommentit ovat aina superihania 🫶🏻

Suosituimmat postaukset:

Kuulumisii

Missä ikinä oletkaan (osat 1 ja 2)

Kuin lumihiutale